Подчинената на Москва буферна страна Беларус би могла да се превърне

...
Подчинената на Москва буферна страна Беларус би могла да се превърне
Коментари Харесай

Лукашенко смрази Европа: Готов съм да използва ядрени оръжия

Подчинената на Москва буферна страна Беларус би могла да се трансформира в удобна за осъществяване на прокси война с Европа, стига там да остане властническо ръководство, което да бъде командвано от Кремъл.

До момента Лукашенко съумя да устои на натиска на Путин и не влезе директно във войната с Украйна, въпреки напрактика през Беларус да се организират офанзиви към Киев.

Беларуският президент Александър Лукашенко съобщи, че няма да се поколебае да подреди потреблението на съветските тактически нуклеарни оръжия, които ще бъдат ситуирани в Беларус, в случай че страната му стане обект на експанзия, съобщи Българска телеграфна агенция.

По-рано тази година съветският президент Владимир Путин разгласи плануваното разполагане на нуклеарни оръжия с дребен обхват на деяние в съседката на Русия и неин съдружник Беларус. Путин акцентира, че Русия ще резервира контрола върху тези нуклеарни оръжия, само че изказването на Лукашенко влиза в несъгласие с това.

" Не дай си Боже, да ми се наложи да взема решение за потребление на тези оръжия през днешния ден, само че няма да има съмнение, в случай че станем обект на експанзия ", съобщи известният с острите си изявления Лукашенко, представен от държавната осведомителна организация БелТА.

Руски представители към този момент не са коментирали забележките на Лукашенко.

Беларуският президент акцентира, че точно той е изискал от Путин да разположи съветски нуклеарни оръжия в Беларус. Според Лукашенко този ход е бил нужен за въздържане на възможна експанзия.

" Вярвам, че никой не би желал да води война със страна, която разполага с тези оръжия ", сподели Лукашенко и добави: " Това са оръжия за въздържане. "

Той съобщи, че Беларус не се нуждае от стратегически нуклеарни оръжия на Русия, които да бъдат ситуирани на нейна територия. " Дали ще водя война с Америка? Не ", сподели той.

По време на срещата си с Лукашенко в петък Путин сподели, че работата по построяването на оборудванията за нуклеарните оръжия ще завърши до 7-8 юли, а бързо по-късно те ще бъдат трансферирани на беларуска територия.

Тактическите нуклеарни оръжия са предопределени за заличаване на противников войски и оръжия на бойното поле. Те имат относително дребен обхват и доста по-малка мощ от нуклеарните бойни глави, инсталирани на междуконтинентални балистични ракети, които могат да унищожат цели градове.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР